Maradj otthon!
2020. március 24. írta: quodlibet

Maradj otthon!

61. Futó gondolatok járvány idején

Hogyan lehetne klasszikus elsőrendű formális logikai nyelven kifejezni azt, hogy „Maradj otthon!”? A felszólítást sehogyan, de feltéve, hogy a „Maradj otthon!” felszólításból az a kijelentés következik, hogy: Mindenki otthon marad a járvány alatt - már meg lehet próbálni. Több megoldás is van. Talán a legegyszerűbb ez:

(1) Minden x, y, t-re ((x-járványnak-kitett-személy & t-járvány-időpontja) –> (x-helye-y-t-kor –> x-otthona-y-t-kor))

ami ekvivalens azzal, hogy:

(2) Nincs olyan x, melyre van olyan y, t ( x-járványnak-kitett-személy & t-járvány-időpontja & x-helye-y-t-kor & nem (x-otthona-y-t-kor))

Érdekes módon tartalmilag azonos ez is:

(3) Nincs olyan y, melyre van olyan x, t ( x-járványnak-kitett-személy & t-járvány-időpontja & x-helye-y-t-kor & nem (x-otthona-y-t-kor))

(3) inkább azt fejezi ki, hogy ne menj sehova.

Modális operátorokkal többféle módon is még lehetne finomítani a gondolati tartalmat.

Pl.:

(4) Szükségszerű, hogy nincs olyan x, melyre van olyan y, t ( x-járványnak-kitett-személy & t-járvány-időpontja & x-helye-y-t-kor & nem (x-otthona-y-t-kor))

(5) Szükségszerű, hogy nincs olyan x, melyre lehetséges, hogy van olyan y, t ( x-járványnak-kitett-személy & t-járvány-időpontja & x-helye-y-t-kor & nem (x-otthona-y-t-kor))

Gondolj bele, hogy az (5) mondat nehezen lenne megfogalmazható, ha nem operátorként, hanem metanyelvi predikátumként értelmeznénk a modális fogalmakat. Quine azt kérdezné, mit kell érteni lehetséges helyen vagy lehetséges időponton?

Itten az az érdekes filozófiailag – metafizikailag, amivel korábban már foglalkoztam – hogy vajon mik az értelmezési tartomány elemei a fenti formulák esetén? Tulajdonképpen, bármi lehet a változók értéke, és éppen ez a zavarba ejtő filozófiailag. Az ilyen teljesen általánosan értelmezett domainban van valami rejtélyes, megfoghatatlan. Jobban érthető lenne, ha csak személyekről, helyekről és időpontokról beszélnénk, mint a fenti eset, amikor nincsenek megszorítások a változók értékeire nézve. Quine szerint viszont ez a normális, a változók tartományokra való felosztása kiküszöbölhető, fölösleges. Ezzel támadja Carnapot. Vajon kinek van/volt igaza?

27-nagyapo-kunyhoja.jpg

András Tibor: Nagyapó kunyhója

A bejegyzés trackback címe:

https://filozofiaiszeljegyzetek.blog.hu/api/trackback/id/tr5415551298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása