Létezik az idő?
2024. augusztus 09. írta: quodlibet

Létezik az idő?

102. Filozófiai válaszok

Viktor T. Toth (Informatikus, részmunkaidős fizikus) már megint valami nekem nagyon kedveset írt a Quora levelező listán (2024.08.09.) egy kérdésre válaszolva:

Kérdés: Ha az idő illúzió, akkor hogyan hajlítja meg a gravitáció a tér-időt?

Válasz: Hm? Az idő egy illúzió? Ki mondta ezt neked?

Hadd mutassak valamit. Itt van egy kis darabka a késő szovjet korszak történelméből:

  szovjet-ora2.jpgTudod, mi ez. Ez egy óra. Ez méri az időt. Ne hagyd, hogy a fizikához szinte semmit sem értő karosszék-filozófusok összezavarjanak. Ha valami számszerűsíthető és mérhető egy fizikai műszerrel... ennél valóságosabb nem is lehetne. Lehet vitatkozni az idő természetéről. Vajon az egy emergens (felbukkanó) jelenség? Lehet-e, és kell-e az időt számszerűsíteni? És így tovább. De megkérdőjelezni valaminek az alapvető valóságát, amit egy fizikai műszerrel megbízhatóan, reprodukálhatóan meg lehet mérni? Az embereket már kevesebbért is bolondok házába zárták.

Mindenesetre, ha arról van szó, hogy mit „csinál” a gravitáció, azt el tudom magyarázni anélkül, hogy valaha is használnám az ’idő’ szót. El tudom magyarázni úgy is, hogy csak órákról beszélek. Gravitációs mezőben az órák, mint a fenti képen látható, lassabban ketyegnek. Ez minden.

*** A fentiek megírása után jutott eszembe, hogy én magam is gyakran emlékeztetem olvasóimat arra, hogy a téridő nem kézzelfogható, nem mérhető valami. Hogyan mondhatom tehát azt, amit az imént az időről mondtam? Egyszerűen. Az idő intervallumaira gondoltam. Amit az óra valójában mér, azok az események közötti időintervallumok, olyan események, amelyek fizikai tárgyakat érintenek. Ahogyan egy méterrúd is méri a fizikai tárgyak közötti távolságot. Az időintervallumok és a fizikai dolgok vagy események közötti térbeli távolságok kézzelfogható valósággal rendelkeznek. A titokzatos "téridő-szövetnek", amelyről az emberek szívesen beszélnek, azonban nincsen ilyen valósága . A relativitáselmélet különösen az időintervallumokról és az események közötti távolságokról beszél. A gravitáció jelenléte megváltoztatja ezeket az időintervallumokat és távolságokat, amelyeket órákkal és mérőpálcákkal mérünk. Ez a lényeg.

A bejegyzés trackback címe:

https://filozofiaiszeljegyzetek.blog.hu/api/trackback/id/tr5418463585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása